Vill du ha ett mer produktivt kontor? Designa det själv.

Öka välmående, produktivitet och lönsamhet med de här tipsen.

Hälsorelaterad frånvaro kostar EU:s medlemsstater upp till 3,5 % av deras BNP enligt en undersökning utförd av Europeiska arbetsmiljöbyrån. Ett sätt för arbetsgivare att minska den siffran i framtiden är att ge de anställda en mer stimulerande arbetsmiljö. Om du investerar i en inspirerande miljö och uppmuntrar en hälsosammare livsstil bland de anställda, kommer du att bidra till att öka deras välmående, minska personalomsättningen, förbättra produktiviteten och öka lönsamheten.

Designad för att verksamheten ska fungera bättre

Det här är några trender inom kontorsdesign som är tillgängliga för olika budgetar.

Uppmuntra till fysisk aktivitet för att öka produktiviteten

Skrivbordsbaserad teknik minskar behovet av att förflytta sig på den moderna arbetsplatsen. Men fysisk aktivitet frigör endorfiner som håller oss engagerade och alerta, vilket är precis vad vi behöver för att hålla oss glada, hälsosamma och produktiva. Försök införa alternativ som stående möten, gående telefonsamtal, gå i trappor samt höj- och sänkbara skrivbord eller skrivbord med löpband.

Välj form framför funktion för en bättre livskvalitet

Om du vill minska verksamhetens kostnader ska du inte vara för praktisk. Överflödiga dekorationer utan en särskild funktion, t.ex. växter, tavlor och souvenirer, höjer humöret och leder till gladare anställda som är mer engagerade i sin omgivning.

Växter för att öka de anställdas välmående

Växter hjälper till att öka produktiviteten med 20 % enligt forskning från University of Exeter, som utförde studien på tre olika företag i Finland tidigare i år. De ökar koncentrationen, minskar stress och förbättrar luftkvaliteten på arbetsplatsen genom att öka syrehalten och absorbera damm, föroreningar och insekter. Några kontorsväxter som renar luften och är lätta och underhålla är ampellilja, citronmeliss och filodendron. Ta en titt på Amazons kontor i Seattle, där det finns växthus och vattendrag.

Erbjud tillflyktsorter på arbetsplatsen

Öppna kontorslandskap är designade med samarbete i åtanke, men kan minska produktiviteten med 66 % på grund av distraherande ljud och konversationer, enligt Julian Treasure, ordförande för The Sound Agency. Kontor bör erbjuda en tillflyktsort i form av tysta rum, så att arbetare kan fokusera på sina uppgifter i lugn och ro. Tack vare framstegen inom mobil teknik finns det inte längre någon ursäkt att fjättra arbetarna vid sina skrivbord.

Väggfärger som ökar produktiviteten

Forskning från University of Texas har visat att grå, beige och vita kontorsväggar kan framkalla sorg hos kvinnor. För män är det lila och orange. Färger kan ha en betydande inverkan på hur vi känner och uppför oss enligt följande:

  • Grönt/blått förbättrar effektivitet och koncentration och bidrar till en känsla av välmående
  • Rött inspirerar passion och drar till sig uppmärksamhet
  • Gult får arbetarna att känna sig optimistiska, energifyllda och pigga.

Möjliggör varierande arbetsställningar

Det är inte hälsosamt att sitta i samma ställning hela dagen, så erbjud dina anställda en mer avslappnad plats där de kan luta sig tillbaka medan de arbetar. Med trådlös, mobil teknik som ger åtkomst till arbetet var som helst, behöver de inte längre sitta upprätt vid en fast skärm. Googles kontor i Zürich erbjuder tupplursfotöljer och massagerum för de anställda.

Ett kontor måste inte spräcka sin dekorationsbudget för att förbättra arbetsmiljön. Även de enklaste förändringarna kan leda till gladare och mer produktiva arbetslag.

Motiverande kontor i Europa

Behöver du inspiration för inredningen av ditt nästa kontor? Det här är våra fem favoritkontor i Europa just nu.

Google, London - 44 000 meter av sovkupor, ett sällskapsrum och en hemlig takterrass.

Microsoft, Wien - Områden utformade för specifika uppgifter och en tvåvånings rutschkana ned i ett kuddhav.

White Mountain Office, Stockholm - Ett kontor i ett atombombsskyddsrum, begravt 30 m under staden.

Selgas Cano Architecture, Madrid - Ett glaskontor i en skog, utan behov av artificiellt ljus.

Innocent Fruit Towers, London - En gräsmatta som golv och en sitt-var-du-vill-policy har lett till 10 % färre sjukdagar.

Källor: