Tio viktiga saker att tänka på när du väljer din nästa dator

Se till att inte missa någonting genom att ställa dig följande frågor innan du väljer din nästa dator

Letar du efter en ny mobiltelefon, surfplatta, bärbar dator, stationär dator eller arbetsstation? När det dyker upp så många nya enheter och tekniker varje dag är det lätt att känna sig överväldigad av information och valmöjligheter. För att hjälpa dig att sålla bland fakta har vi sammanställt de tio viktigaste frågorna som du bör ställa dig själv innan du gör ditt köp.

1. Vad kommer jag främst att använda enheten till?

Tänker du använda den för personliga saker eller i arbetet? Tack vare att det <flexibla arbetslivet> ökar i popularitet suddas gränserna ut allt mer. De enheter du använder för arbetet måste i allmänhet vara mer kraftfulla än enheter för hemmabruk, men en enhet som fyller båda funktioner kan vara en god investering.

2. Var kommer jag att använda den mest?

Tekniken designas i allt större utsträckning för att vara bärbar och passa in i våra rörliga arbets- och fritidsscheman. Om du spenderar mycket tid på vägen, på flygplatser eller tågstationer, bör du överväga en hybridenhet som kombinerar anslutningsmöjlighet, och kraft med att vara smidig att bära med sig . Om du har för avsikt att installera ett hemmakontor, kanske en stationär dator med en större skärm passar dig bättre.

Om du har för avsikt att installera ett hemmakontor, kanske en stationär dator med en större skärm passar dig bättre.

3. Behöver jag en bärbar enhet?

Är du ständigt på språng? I så fall behöver du en enhet som du kan bära med dig utan att det stör din produktivitet. För den som rör sig mycket blir livet mycket enklare med en lätt hybridenhet som kombinerar allt som behövs för jobb och nöje i en enda, bärbar maskin.

4. Är expanderbarhet viktigt för mig?

För vissa, t.ex. grafiska designers, animatörer eller filmredigerare, är det viktigt att ha en stor skärm. Om du är en av dem bör du välja en enhet som snabbt kan växla mellan en liten och en stor skärm. På så sätt kan du ta med dig arbetet vart som helst utan att förlora värdefull arbetstid, samtidigt som du kan se ditt arbete i fullstorlek när du är tillbaka på kontoret.

5. Hur mycket batteritid behöver jag?

Inget är lika frustrerande som att behöva gå runt och leta efter eluttag på ett café, en flygplats eller en tågstation. En extra lång batteritid gör det enkelt att arbeta under resan utan att du behöver oroa dig för att förlora ditt arbete. Strömsladdar är dessutom opraktiska att bära runt på och tar upp onödig plats i resväskan.

6. Är utseende och design viktiga för mig?

Föredrar du form eller funktion? Vad vill du att enheten ska säga om dig? Den teknik du bär på säger mycket om dig, så underskatta inte vikten av ett elegant utseende och en iögonfallande design. Du kan trots allt bara göra ett första intryck en gång, särskilt i affärssammanhang.

7. Vilka program behöver jag?

Det finns inget värre än att köpa ny teknik för att sedan inse att den inte är kompatibel med de program du behöver i arbetet. Innan du bestämmer dig bör du göra upp en lista över alla program du använder och ta reda på om de stöds av den nya enheten.

8. Vilka uppgifter kommer jag att utföra på enheten?

Planerar du att skriva rapporter i Word, skapa presentationer i PowerPoint och använda enheten för socialt medieinnehåll? De specifika uppgifter du planerar att utföra på enheten avgör vilka prestanda och anslutningsmöjligheter du behöver samt om du behöver kunna synkronisera ditt arbete mellan olika apparater.

9. Vilken skärmstorlek behöver jag?

Mindre enheter blir allt populärare tack vare att de är enkla att bära med sig, pris och det faktum att de är kraftfullare än någonsin, så du går inte miste om någonprestanda. Skärmstorlek på bärbara datorer i kan dock vara en nackdel för vissa. Om du arbetar med övervägande visuella projekt kommer du att behöva en stor skärm som kanske inte går att bära med sig. Med detta sagt, är teknik som synkar alla dina enheter från bärbara r till stationära datorer nu både tillgängliga och prisvärda, så avfärda inte bärbara enheter än.

10. Behöver jag mer än en enhet?

Hybridenheter minskar behovet av att ha flera apparater och är perfekta för affärsresande. Men det kanske inte räcker med en enhet när du behöver en storskärm eller högreprestanda som en kraftfull stationär dator erbjuder. Ovanstående avgör om du behöver en eller flera enheter: den huvudsakliga användningen, de uppgifter du ska utföra samt om du behöver ta med dig enheterna när du lämnar kontoret eller hemmet.

Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att köpa ny teknik än nu, när det finns så många enheter att välja mellan. Men det kan vara svårt att välja rätt, så gör ordentliga efterforskningar, använd frågorna ovan som vägledning och läs recensioner för att försäkra dig om att din nästa enhet är precis rätt för dig.

Källor: