Balans i arbetslivet 2.0

Gör dig redo för ett nytt och bättre arbetssätt, tack vare mobil teknik.

Känner du någonsin att du håller på att tappa balansen i arbetslivet? Du är inte ensam. I en undersökning utförd av Ernst & Young från 2015 uppgav en tredjedel av yrkesverksamma att det blir allt svårare att hitta balans i arbetslivet till följd av ökade förväntningar och krav från arbetsgivaren, vilket leder till längre arbetsdagar och arbetsveckor på över 40 timmar.

Det är osannolikt att arbetslivets krav minskar, men finns det då något hopp för den som söker balans i arbetslivet? Vi tror att det gör det. Men det är inte vilken typ av balans som helst. Det är en ny arbetsmetod som är möjlig tack vare mobil teknik. Balans i arbetslivet 2.0 – det flexibla arbetslivet – kommer snart till en arbetsplats nära dig.

Den flexibla arbetslivsmodellen bygger på att det inte längre går att skilja på arbetslivet och privatlivet. Vi spenderar i genomsnitt 54 % (8,9 timmar per dygn) av vår vakna tid med att arbeta och den siffran blir allt större. Men med en flexibel arbetslivsmodell kan vi välja när vi vill arbeta och när vi vill ägna uppmärksamhet åt personliga angelägenheter. Att jobba 9–5 hör till det förflutna, liksom ditt arbetsbord och din kontorsstol.

Att låta arbetslivet och privatlivet smälta samman tycks gå stick i stäv med idén om att uppnå balans. Men i praktiken ger det oss frihet att arbeta hur, var och när vi vill. Det är den frihet och flexibilitet som vi har längtat efter i åratal. Så hur uppnår man den åtråvärda balans som det flexibla arbetslivet erbjuder? Det kräver tillit från arbetsgivaren, rätt teknik och tillräckligt med motivation.

Tillit från arbetsgivaren

En undersökning utförd av jobbportalen Timewise avslöjade nyligen att nästan hälften av Storbritanniens arbetande befolkning vill ha flexibla arbetstider och -platser, samtidigt som bara 6,2 % av jobbannonserna nämner det.

Det verkar som att många fortfarande är skeptiska till distansarbete och hur mycket som faktiskt blir gjort hemma. Det är en förlegad inställning som inte kan bekräftas av aktuell statistik: 93 % av anställda känner sig mer produktiva hemma (FlexJobs). Inställningen tar inte heller hänsyn till alla de distraktioner och avbrott som förekommer på arbetsplatsen. Se föredrag av Jason Fried för fler insikter om varför jobbet inte blir gjort på jobbet.

Om arbetsgivare vill locka till sig de bästa talangerna måste de lära sig att sätta människorna först och lita på att de anställda gör sitt jobb. Efterfrågan på ett flexibelt arbetsliv blir allt större, och de bästa arbetarna kommer att välja de jobb som erbjuder just det.

Rätt teknik

Det flexibla arbetslivet är en växande trend som drivs av den mobila tekniken och som gör arbetet (och livet) tillgängligt 24/7.

Med dagens teknik kan du välja att alltid vara uppkopplad och utrustad för att ögonblickligen ta dig an privata och professionella angelägenheter. Och det är inte begränsat till att ringa samtal och skicka meddelanden när du är på språng. Med sortimentet HP Elite kan du ta hela kontoret med dig och ha åtkomst till dina filer, redigera dina presentationer och dela ditt arbete från valfri plats. Om du reser i arbetet kanske du föredrar en handhållen hybridenhet som 3-i-1 HP Elite x3. Eller om du prioriterar hög prestanda, är EliteBook Folio ett kraftfullt verktyg för sömlöst samarbete utanför kontoret. Om du letar efter teknik som kan ge dig ett flexibelt arbetsliv har du gott om alternativ att välja bland.

Motivation

Att hålla motivationen uppe i det flexibla arbetslivet kan vara en utmaning. Det är lätt att fastna i de traditionella arbetsmetodernas mönster och acceptera status quo. Men ett flexibelt arbetsliv kan se till så att du, din familj och dina anställda får bästa möjliga version av dig – lyckligare, mer närvarande och mer produktiv.

Hur man gör det flexibla arbetslivet till verklighet

När du väl fått tillåtelse att jobba hemifrån som ett steg i din strävan efter ett flexibelt arbetsliv, är det dags att visa vad du kan. Så här går det till.

Var organiserad och pålitlig

Visa din arbetsgivare att du är lika pålitlig hemma som du är vid ditt skrivbord. Du får inte vara mindre kommunikativ och produktiv eller uppvisa sämre resultat än tidigare.

Var strukturerad och hänsynsfull

Ta hänsyn till andras scheman. Se till att vara tillgänglig när andra behöver dig, håll koll på hur mycket tid du lägger ned på projekt och missa aldrig någonsin en deadline.

Utrusta dig själv med alla de verktyg du behöver

Försäkra dig om att du har rätt verktyg för att kunna utföra jobbet lika väl som vid ditt skrivbord. Be IT-avdelningen ge dig fullständig åtkomst till servrarna och se till så att ditt arbete blir så smidigt som möjligt.

Var produktiv med din flexibla tid

Var produktiv under lågintensiva timmar. Gå till gymmet för att varva ned eller gå och handla innan rusningstiden börjar. Det fantastiska med flexibla arbetstider är att du kan anpassa dem efter dig själv och dina behov.

Det är upp till oss själva att ta kontroll över och ansvar för det liv vi vill leva. Om du inte utformar ditt liv som du vill, kanske någon annan gör det åt dig, och du kanske inte uppskattar deras syn på balans. Nigel Marsh, författare av Fat, Forty, and Fired

Ta farväl av balans i arbetslivet och upptäck det flexibla arbetslivet, ett arbetssätt som ger dig och din arbetsgivare det bästa av två världar.

Källor: