Wilt u een productiever kantoor? Doe iets aan het design

Versterk welzijn, productiviteit en winstgevendheid met deze design-tips.

Verzuim door ziekte kost EU-lidstaten tot wel 3,5% van hun BBP, volgens onderzoek door het European Agency for Safety and Health at Work. Eén van de manieren waarop kantoren dit in de toekomst kunnen reduceren, is door werknemers van een meer stimulerende omgeving te voorzien. Als u investeert in een inspirerende ruimte en een gezondere levensstijl voor werknemers, versterkt u hun welzijn, reduceert u personeelsverloop, verhoogt u de productiviteit en vergroot u de winstgevendheid.

Ontworpen om bedrijven beter te laten werken

Hier zijn wat office design-trends die u met verschillende budgetten kunt verwezenlijken.

Moedig fysieke beweging aan om de productiviteit te verhogen

Bureaugebaseerde technologie vermindert op de moderne werkplek de noodzaak veel te bewegen. Maar lichaamsbeweging maakt endorfinen los die ons betrokken en alert houden, precies wat we nodig hebben om blij, gezond en productief te blijven. Probeer mogelijkheden zoals staand vergaderen, lopend telefoneren, trappenlopen, standing en treadmill desks te introduceren.

Verkies inrichting boven functie voor een betere kwaliteit van leven

Wees niet te praktisch als u probeert bedrijfskosten te reduceren. Als u kiest voor een overvloed aan decoraties zonder functioneel doel zoals planten, foto's en souvenirs, ontstaat er een prettiger werksfeer en ziet u blijere werknemers die meer bij hun omgeving betrokken zijn.

Introduceer planten om het welzijn van werknemers te vergroten

Volgens onderzoek van de Universiteit van Exeter bij drie verschillende bedrijven in Finland eerder dit jaar, helpen planten de productiviteit met éénvijfde te verhogen. Ze helpen bij de concentratie, stressverlaging en verbeteren de luchtkwaliteit op kantoor doordat er meer zuurstof en opname van stof, vervuilende stoffen en insecten is. Luchtreinigende, onderhoudsarme kantoorplanten zijn o.a. graslelies, citroenmelisse en philodendron. Bekijk het nieuwe kantoor van Amazon in Seattle, dat boomhutten en riviertjes heeft.

Haal de werknemer uit de drukke werkplek

Een open kantoor is ontworpen met samenwerking in gedachten, maar kan volgens Julian Treasure, voorzitter van The Sound Agency, vanwege afleidende geluiden en gesprekken de productiviteit met 66% verminderen. Kantoren zouden een ontsnapping kunnen bieden via stille ‘alone time’-ruimtes zodat werknemers zich rustig op hun taken kunnen concentreren. Met de ontwikkelingen in mobiele technologie is er niet langer een excuus om werknemers aan hun bureau te ketenen.

Muurkleuren die van invloed zijn op uw kantoor-output

Onderzoek door de Universiteit van Texas heeft uitgewezen dat vrouwen niet blij worden van grijze, beige en witte kantoormuren. Voor mannen zijn dat paars en oranje. Kleuren kunnen een aanzienlijke impact hebben op hoe we ons voelen, en wel op de volgende manier:

  • Groen/blauw verbeteren de efficiëntie, concentratie en zorgen voor een welzijnsgevoel
  • Rood inspireert gedrevenheid en trekt de aandacht
  • Geel helpt werknemers zich optimistisch, energiek en verfrist te voelen.

Laat uw werknemers relaxen

Het is niet gezond de hele dag in één positie te zitten, dus bied uw werknemers een wat rustiger ruimte om zich even terug te kunnen trekken tijdens hun werk. Met draadloze, mobiele technologie die het werk binnen handbereik brengt, hoeven zij niet langer rechtop achter een vast scherm te zitten. Google’s kantoor in Zürich biedt werknemers slaapstoelen en massageruimten.

Kantoren hoeven hun decoratiebudget niet te overschrijden om de werkomgeving te verbeteren. Zelfs simpele aanpassingen kunnen in de toekomst tot een blijer en productiever team leiden.

Motiverende kantoorruimten in Europa

Inspiratie voor uw volgende kantooraanpassing nodig? Dit is onze keuze uit de huidige top vijf van kantoorruimten in Europa.

Google, Londen - Bijna 50.000 meter met slaap-pods, een Granny flat lounge en een geheim dakterras.

Microsoft, Wenen - Voor specifieke taken ontworpen gedeeltes en een twee verdiepingen hoge glijbaan naar een berg kussens.

White Mountain Office, Stockholm - Een kantoor in een schuilkelder, 30 meter onder de stad.

Selgas Cano architecten, Madrid - Een in een bosgrond verzonken glazen kantoor dat geen kunstlicht nodig heeft.

Innocent Fruit Towers, Londen - Een grasmat en zit-waar-je-wilt beleid hebben geleid tot een 10% afname in het aantal ziektedagen.

Bronnen: