Snabbguiden till definitionerna av ”as-a-service”-lösningar

30 Mars 2017

2 minuters läsning

Det finns redan Daas, PaaS, IaaS, och många fler akronymer läggs till i tjänsterna varje år. Vi har därför sammanställt en snabbreferensguide till de olika ”as-a-service”-lösningarna.

Snabbguiden till definitionerna av ”as-a-service”-lösningar (Desktop)

Läs mer om HP EliteBook x360, med Intel® Core™ i7 vPro™ processor här.  


”As-a-service” eller aaS är akronymen alla pratar om. Men om du måste kunna skilja PaaS från DaaS så kan vi hjälpa dig med den här snabbguiden. Inom kort kommer du veta exakt vilka tjänster du ska be om för att ta del av de kostnadsbesparande och produktivitetsförbättrande effekterna av detta nya sätt att köpa programvara och enheter.

DaaS – Device as a Service

Den här HP-lösningen ger en a la carte-lösning per stol och per månad för att välja maskinvara och tjänster. Bygg ditt eget anpassade paket av de senaste enheterna, den mest aktualiserade programvaran och regelbundet underhåll och supporttjänster.

Det är en ny modell för att alltid ha den senaste tekniken som förbättrar kassaflödet och hjälper dig uppnå förutsägbara ägandekostnader. Genom att övervaka enheterna med hjälp av proaktiv analys kan du förutse problem och optimera resultaten för din uppsättning och IT-teamet. Inte bara detta. Den här typen av livscykeltjänster täcker allt från konfigurering till uppdatering i slutet och förbättrar därmed slutanvändarsupporten.

IaaS – Infrastructure as a Service

Infrastructure as a Service tillhandahåller virtualiserad maskinvara, som är skalbar med ett växande företag. Den minskar komplexiteten med att hantera serverutrymme, bandbredd, lastbalansering och nätverksanslutningar. För att inte nämna att all maskinvara hanteras externt, vilket innebär att små till medelstora företag, med mindre utrymme och begränsade supportresurser, inte behöver bekymra sig om att ha tillgång till servrar på plats.

PaaS – Platform as a Service

Platform as a Service skapar ett utrymme där utvecklare kan skapa applikationer. Genom att skapa dessa i en virtuell miljö kan de verktyg och den infrastruktur som behövs för att ge stöd för hela processen hanteras externt. Den befriar utvecklare och supportresurser från behovet av att tänka på att uppgradera tekniska egenskaper, uppdatera tjänster och hantera servrar. Eftersom företaget självt inte behöver äga någonting så betalar det bara för vad det använder, vilket därmed innebär att små företag kan få tillgång till datorkraft på hög nivå.

SaaS – Software as a Service

Software as a Service är en av de populäraste aaS-modellerna. Genom att köpa tillgång till program och använda dem från molnet behöver ingen längre köpa hela programmet, och ingen behöver heller bekymra sig om att installera det på flera maskiner, hantera uppdateringar och se till att det finns tillräckligt med datorkraft för att köra det.

XaaS – Anything as a Service

Everything as a Service ger tillgång till precis vad som helst som ett företag kan vilja ha eller behöva. Det är kombinationen av fullständigt anpassningsbara datormiljöer där man kan bygga specifika upplevelser efter behov. Pålitlig nätanslutning och en kraftfull molnplattform är allt som behövs för att det ska fungera.

DRaaS – Disaster Recovery as a Service

Detta blir mer populärt på grund av det pågående cyberkriget med hackare. Tjänsten Disaster Recovery as a Service hjälper företag att upprätthålla kontinuitet och snabbt återhämta sig efter driftavbrott i händelse av dataläckage, virus eller serverproblem. De ska kunna skapa en kopia av infrastruktur, program och data.

Vill du upptäcka hur du kan effektivisera dina IT-resurser? Klicka här för att utforska hur du kan komma tillbaka in i affärerna och låta strategi få första plats.

Intel, Intel logotyp, Intel Core, Intel vPro, Core Inside och vPro Inside är varumärken som tillhör Intel Corporation eller dess dotterbolag i USA och/eller andra länder.